Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„КУТИЯ ЗА ХРАНА“ – ДРУГОТО ЛИЦЕ НА ИНДИЙСКОТО КИНО


14.06.2014  Текст:  Красимир Кастелов

НОВИНИ

   

Истинско чудо е, че насред сезона на американските блокбъстъри, родният репертоар ни изненадва приятно със стойностен филм, представящ другото лице на индийското кино. Той имаше гала прожекция в рамките на последния София Филм Фест редом с „Великата красота“, „Нимфоманка“ и „Гранд хотел Будапеща“, но благодарение на Арт фест достига сега и до широката публика, която навярно очаква екзотична мелодрама с много песни и танци.

„Кутия за храна“ (Dabba) се различава драстично от обилно сиропираната продукция, която бълва прочутият кинокомплекс край Бомбай (днешен Мумбай), наричан Боливуд по аналогия с американския Холивуд. На първо място, с това, че обръща взор към всекидневието на обикновените индийци, представяйки го чрез точно уловени състояния и емоции, в основата на които е естественият човешки копнеж по романтика, който обаче няма нищо общо със сърцераздирателните сюжети и страсти на боливудските мелодрами. Нищо, че действието и в него е тласнато от "волята" на съдбата, направила възможна срещата на две сродни души в човешкия океан на днешен Мумбай.
Едно от чудесата на този мегаполис е всекидневната доставка на домашно приготвена храна от къщите на милионите домакини до офисите на съпрузите им. Това става възможно благодарение на 5000 разносвачи на кутии, които макар и неграмотни, успяват безупречно да се ориентират в градския лабиринт. Учени от Харвардския университет са стигнали до извода, че само една на 4 милиона кутии не отива на правилния адрес. Филмът разказва как подобна грешка на разносвач на храна допринася за пробуждането на мечтите за пълноценно човешко живеене на красива домакиня и самотен мъж, комуто предстои предсрочно пенсиониране в голяма счетоводна фирма. Какво пък, понякога именно погрешно избраният влак може да ви отведе до точната гара, по думите на един от персонажите.
„Кутия за храна“ е сред редките филми в индийското кино, успяващ да разкаже по увлекателен начин чрез сливането на мелодраматични с комедийни мотиви за важни неща от живота на редовите индийци като самотата на жените-домакини, съсипващото всекидневие на работещите мъже, отчуждението сред гъмжилото от човешки същества, всяко от които, копнеещо вътрешно за пълноценен контакт със сродна душа, способна да го разбере.

Режисьорът Ритеш Батра, за когото този обаятелен филм е дебют в пълнометражното игрално кино, е поверил главните роли на превъзходните Ирфан Кан (един от най-известните индийски актьори, познат ни от „Името”, „Беднякът милионер“ и „Животът на Пи“) и Нимрат Каур, която е все още в началото на своята кариера, както и на… Мумбай – гигантският мегаполис, представен като сложен механизъм, впримчил в забързания си ритъм милиони хора.

„Кутия за храна“ въздейства повече с цялостната си атмосфера, отколкото с историята, оставена нарочно без финална развръзка. Най-голямото му достойнство е в това, че зарежда с истинско настроение – НАСТРОЕНИЕ ЗА ЛЮБОВ!Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)