Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„ИЗТОЧНИ ПИЕСИ“ НЕ ПОПАДНА В КРАТКИЯ СПИСЪК НА ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА „ОСКАР“


20.01.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Неочаквана новина долетя от Бевърли Хилс, Калифорния, където бяха оповестени имената на 9-те филма, които преминават към следващия кръг на гласуване, който ще определи номинираните 5 в категорията „Най-добър чуждоезичен филм” за наградите „Оскар” тази година. Оказва се, че сред тях ги няма два от главните филми на годината, по мнението на международната критика.
Това са отличеният със „Златна палма“ в Кан тайландски филм „Чичо Бунми, който можеше да помни своите предишни животи” (реж. Апичатпонг Вирасетакун) и френският „За богове и хора“, удостоен с Гран При също на последния фестивал в Кан.
За съжаление, нашият филм „Източни пиеси“ не можа да повтори миналогодишния успех на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, който тогава намери място в тази престижна девятка.
Първоначалният брой на кандидатстващите филми, предложени на вниманието на членовете на Американската академия за киноизкуство бе 65. Вижте техния списък тук.
И така от този общ списък филми, Американската академия за киноизкуство избра на този етап 9 заглавия от Алжир, Канада, Дания, Гърция, Япония, Мексико, ЮАР, Испания и Швеция. В този списък деветте филма са подредени по азбучен ред на страните, които представят:

  • Hors la Loi” (“Outside the Law”), Rachid Bouchareb, director – Алжир;
  • Incendies,” Denis Villeneuve, director - Канада;
  • In a Better World,” Susanne Bier, director - Дания;
  • Dogtooth,” Yorgos Lanthimos, director - Гърция;
  • Confessions,” Tetsuya Nakashima, director - Япония;
  • Biutiful,” Alejandro Gonzalez Inarritu, director - Мексико;
  • Life, above All,” Oliver Schmitz, director - ЮАР;
  • Tambien la Lluvia” (“Even the Rain”), Iciar Bollain, director - Испания;
  • Simple Simon,” Andreas Ohman, director - Швеция.

Нека припомним през каква селекция преминаха всички предложени филми, преди да се стигне до избора на сегашния кратък списък от 9 заглавия.
Най-напред комисия в състав от няколкостотин членове на Академията в Лос Анджелис имаше възможност да изгледа допуснатите да се състезават в тази категория 65 филма от цял свят. Това продължи от средата на октомври до средата на януари. Към 6-те филми, събрали най-много гласове, бяха добавени още три творби, избрани от Изпълнителния комитет, отговорен за предложенията за наградата на Академията за най-добър чуждоезичен филм.
Сега от този списък предстои да бъдат избрани петте номинации чрез гласуване от специално подбрани комисии, базирани в Ню Йорк и Лос Анджелис.
Номинациите за 83-те Награди на Американската филмова академия ще бъдат обявени на 25 януари.
Наградите „Оскар” за забележителни филмови постижения през 2009 ще бъдат връчени на 27 февруари в „Кодак Тиътър”, Холивуд.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)