Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„ГОЛЯМАТА ПЕТОРКА” НА 16-я МЕЖДУНАРОДЕН СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


26.01.2012  Текст:  Kastel

Имало едно време в Анадола

   

През 2007 сп. „Variety” публикува програмна статия „Top 50 Unmissable Film Events”, в която посочи 50-те кинофестивала в света - сред тях и София Филм Фест, които не бива да се пропускат от кинопрофесионалистите. Все пак 5 от тях - Кан, Берлин, Венеция, Сънданс и Торонто, са водещите. Eто защо и в програмата на София Филм фест се появи рубриката „Голямата петорка”, представяща филми, спечелили награди на тези пет фестивала.

В „Голямата петорка” на предстоящия през март 16-ти СФФ са включени следните заглавия: „Имало едно време в Анадола” на турския режисьор Нури Билге Джейлан, удостоен с Голямата награда на журито - Grand Prix, в Кан 2011, поделена с братя Дарден за новия им филм „Момчето с колелото”, който също е в тазгодишната „Голяма петорка” на СФФ.

В нея е и един от най-коментираните филми през 2011 „Торинският кон“ на иконата на авторското кино Бела Тар, спечелил Голямата награда на журито в Берлин 2011 - филм медитация с особена красота, който е способен да обсеби мислите ти за дълго. Както и „Фауст“ на Александър Сокуров – една нетрадиционна екранизация по Гьоте, която спечели „Златен лъв“ във Венеция.

Със Специалната награда на журито във Венеция се включва и „Твърда земя” на Емануеле Криалезе, когото определят като достоен наследник на италианския неореализъм. В програмата е и норвежкият филм „Happy, Happy”, пълнометражен дебют на Анне Севицки, отличен с Голямата награда на журито и Наградата за режисура от Сънданс 2011.
Източник: официалният сайт на 16-ия СФФКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)