Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„ДЪРВОТО НА ЖИВОТА“ ПРЕДИЗВИКА ОСТРИ СПОРОВЕ В КАН


17.05.2011  Текст:  Kastel

дискусия

   

В Кан бе представен филмът „Дървото на живота“, определян единодушно в навечерието на фестивала като основен претендент за „Златна палма“ тази година. Прожекцията му в понеделник вечер обаче раздвои зрителите, предизвиквайки ожесточени спорове.

Някои критици са убедени, че създателят на филма Терънс Малик е единственият жив американски режисьор, за когото не е неудобно да се каже, че е гений. Може би защото дори само неговото творчество е способно да компенсира дефицита от поезия в твърде прагматичното съвременно американско кино.

Новата – едва пета поред – творба на 67-годишния Терънс Малик предизвика смесени реакции в Кан. Според пишещите от там за фестивала, част от зрителите в залата възторжено ръкопляскали след прожекцията, но никак не били малко и тези, които освиркали филма.

Представянето на „Дървото на живота“ бе съпроводено с необичайно за Кан обстоятелство, което едва ли се е понравило на организаторите. Режисьорът отказал да спази ритуала и не преминал по червения килим, водещ към парадния вход на фестивалния дворец.
Според слуховете, той изчакал да започне прожекцията и влязъл в зала „Люмиер“, едва когато светлините били загасени.  Но дори и на задължителната пресконференция след това нямало и помен от него. Бил Поланд, единият от четиримата продуценти на филма, обясни отсъствието му по следния начин: "Той не желае да коментира филма си, защото би искал публиката да го възприеме като поетична творба, която всеки е свободен да интерпретира така, както пожелае".

В своя нов филм, според изнесеното в медиите, Терънс Малик се занимава с основите на мирозданието, задавайки си въпроси за божествения промисъл и смисъла на човешкия живот.
Действието протича едновременно в две плоскости: на макро- и микросвета, като спиращите дъха кадри, заснети от мощен космически телескоп сред дълбините на галактиките, се редуват със семейна история, ситуирана през 50-те години на миналия век.

„Дървото на живота“ е филмът очакван най-дълго и с най-голямо нетърпение от ценителите на киното по света. Терънс Малик, който е станал пословичен със своето перфекционистко отношение към детайлите, обмисля своята идея от много години, а над самия филм работи през последните няколко, като на два пъти отлага неговото излизане по екраните.

Ако се вярва на споделеното от очевидците на прожекцията в понеделник вечер, „Дървото на живота“ не трябва, а и не може да се мери с аршина на традиционното киноизкуство. Това е безпрецедентен за киното опит за осмисляне както на обкръжаващия ни свят, така и на необятния космос вътре в самите нас.

Изводът, към който води филмът на Малик, се свежда до идеята за невъзможността по разумен път да се проникне в замисъла на Всевишния, поради което би следвало да се подчиним на законите на мирозданието. В такъв случай върху нас ще се спусне особена благодат, която ще ни позволи да се почувстваме неразделна част от Дървото на живота.

Източник: официалният сайт на 64-ия кинофестивал в КанКоментари (2)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)