Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„ЧЕРНИЯТ ЛЕБЕД“, ДАРЪН АРОНОФСКИ И НАТАЛИ ПОРТМАН СПЕЧЕЛИХА НАГРАДИ „НЕЗАВИСИМ ДУХ“


27.02.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Всяка година скъпата и помпозна церемония по връчване на „Оскар”-ите е предшествана от скромна, но в много отношения по-важна церемония на плажа на Санта Моника, по време на която награждават представители на американското независимо кино, противопоставящо се на Холивуд.
Наградите, които са наричани "Независим дух" (Independent Spirit), се разглеждат като алтернативни на тези, които ще бъдат тържествено раздадени тази нощ в „Кодак тиътър” в Лос Анджелис.
От няколко години се забелязва любопитна тенденция на частично съвпадане на претендентите за едните и другите отличия, което е голямо признание за качеството на творбите, създадени извън големите студия на Холивуд с далеч по-ограничени бюджети.
Големият миналогодишен победител бе покъртителната драма на Ли Даниъл „Прешъс”, отличена с пет награди „Независим дух”, а впоследствие и с два „Оскар“-а.
А Джеф Бриджис, който бе обявен за най-добър актьор в независим филм през 2009 г. за ролята си във филма „Crazy Heart”, впоследствие спечели и „Оскар”.

Черният лебед“ на Дарън Аронофски, който  тази година също има добри шансове в надпреварата за „Оскар“, е големият победител на 26-те награди "Независим дух".
Той победи и в четирите категории, в които бе номиниран – най-добър независим филм на годината, най-добър режисьор (Дарън Аронофски), най-добра актриса в главна роля (Натали Портман) и най-добър оператор (Матю Лайбетик).
Джеймс Франко пък бе отличен като най-добър актьор в главна роля за превъзходното му изпълнение във филма на Дани Бойл „127 часа“. И той като Натали Портман продължава надпреварата за „Оскар“ през тази нощ.
Тази година настъплението на независимото кино е още по-видимо, защото четири („Черният лебед“, „127 часа“, „Децата са добре“ и „Зимен дар“) от петте претенденти за „Независим дух“ в категорията „най-добър филм нагодината“ са и сред кандидатите за „Оскар“ в същата категория.
И ако някой от тях спечели, това ще бъде безпрецедентен случай в историята. Защото както вече подчертах – наградите „независим дух” се възприемат като алтернатива на „Оскар”-ите, защото дългогодишната практика толерираше филмите, произведени от големите холивудски студия. Моята лична прогноза е, че това едва ли ще се случи точно тази година. Според мен, борбата за главния „оскар” ще бъде между филма на Том Хупър „Речта на краля” и „Социалната мрежа” на Дейвид Финчър.
Награда „Независим дух“ за сценарий спечели „Децата са добре“ (Стюарт Блумбърг и Лиза Холоденко).
Британската драма „Речта на краля“ бе отличена в категорията „най-добър чуждестранен филм.
С „Независим дух“ за документален филм бе отличен „Exit Through The Gift Shop“, посветен на изкуството на стрийт арта, но легендарният му създател Бенкси (Banksy) не се яви да получи наградата си, а изпрати своя съавтор Thierry Guetta (Mr. Brainwash). Английският ъндърграунд художник на графити и политически активист Бенкси и до днес умело прикрива своята истинска самоличност. Любопитното е, че филмът му е номиниран и за „Оскар“ и е много вероятно да спечели отново.
Наградите Independent Spirit Awards се връчват от 1984 година по инициатива на некомерсиалната организация Film Independent, обединяваща американските независими кинематографисти и всички кинотворци, подкрепящи развитието на киното, което няма нищо общо с масовата култура. С тези много престижни отличия са били удостоявани филми, като „Криминале” на Тарантино, „Изгубени в превода” на София Копола и по-миналата година „Кечистът” на Дарън Аронофски.
Източник: сайтът на 26-те награди "Независим дух".Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)