Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„БОГОВЕ И ХОРА“ СПЕЧЕЛИ „СЕЗАР“ ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ


26.02.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

На тържествена церемония, състояла се снощи в парижкия театър „Шатле“, бяха раздадени за 36-ти път филмовите награди „Сезар“ (френският еквивалент на американските "Оскар"-и). Всички номинации може да видите тук.
Тази година водеща бе американската актриса Джоди Фостър.
Със „Сезар“ за най-добър филм бе отличен „Богове и хора“, който бе номиниран в общо 11 категории.
Въпреки очакванията обаче творбата на режисьора Ксавие Бовоа получи само още две награди – за най-добър актьор в поддържаща роля (Мишел Лонсдал) и за най-добър оператор (Каролин Шампетие).
Този филм спечели Гран При на последния кинофестивал в Кан, но изненадващо отпадна от надпреварата за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм. А сега отстъпи и в съревнованието за „Сезар“ в основни категории, като най-добър режисьор, най-добър сценарист и най-добър актьор.

С 4 награди бе отличен филмът „Писател в сянка“ – за режисура (Роман Полански), за адаптиран сценарий (Роман Полански и Робърт Харис), за музика (Алексъндър Деспла) и за монтаж (Ерве де Луз).
Филмът „Серж Генсбур“ (Gainsbourg. Vie héroïque) получи три статуетки – за най-добър дебют (Жоан Сфар), за най-добър актьор в главна роля (Eрик Елмоснино) и за звук.

Филмът „Името на хората“ (Le nom des gens) спечели две награди „Сезар“ – за най-добра актриса в главна роля (Сара Форестие) и за най-добър оригинален сценарий (Мишел Льоклерк и Бея Касми).
Филмът „Карлос“ на Оливие Асаяс бе отличен с един „Сезар“ – за най-обещаващ млад актьор (Eдгар Рамирес).
Илюзионистът“ на Силвен Шоме бе обявен за най-добър анимационен филм, а „Океани“ на Жак Перен и Жак Клузо – за най-добър документален филм на 2010г.
Социалната мрежа“ на Дейвид Финчър получи „Сезар“ за най-добър чуждестранен филм.
Куентин Тарантино бе удостоен с почетна награда „Сезар“ за цялостно творчество.
Източник: сайтът на 36-ите награди "Сезар".


 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)